Finchley Memorial Hospital, North London

The new Finchley Memorial Hospital in North London opened its doors to patients on 20th July 2012. gbpartnerships acted as developer under the LIFT process as well as project manager and employers agent whilst providing ongoing management of the FM and Life Cycle works for the building.

 

Image supplied by Benedict Luxmoore www.luxmoore.co.uk

Situated in North West London, the old victorian hospital sat on a cramped corner site in a residential street. Following detailed appraisal and cost benefit analysis, it was proposed that the best option would be to acquire the adjacent site playing fields from the Council and develop the new facility on this site. Cognisant of local community needs and planning restrictions, it was determined that the ratio of site developed for health and that given over for community use, should remain the same. By constructing the hospital on a new site, the existing facility was able to remain in operation until the new facility was available, which was a significant saving to the NHS. It also allowed gbpartnerships to integrate the facility into the community and maximise the value of the site.

 

Built in two phases, Phase one of the project included the construction of the entire 9,500m² new building alongside the current hospital with minimal disruption to ongoing clinical activity. Phase two of the construction consisted of the demolition of the old hospital buildings and landscaping the former Bow Lanes playing fields to form a Health Campus.

 

The planning permission granted by the Greater London Authority stipulated when building on designated playing fields, the same amount of green space must be returned to the community.

 

As part of the development of the project and site, extensive detailed engagement and consultation took place with diverse stakeholders ranging from Clinicians, Planners, Local Residents, Schools, Sports England and the Playing Fields Association.

 

In order to meet these requirements, a Health Campus was conceived for the project. The Health Campus was designed to ensure that the patient and visitor experience is of the highest quality and also includes a memorial garden and a therapy garden, which is used by the Therapies department. Playing fields have been provided in the form of three sports pitches, which will be made available to the local community and local primary school. The project also provides dedicated retail accommodaton of a Café and Pharmacy, which provide services and generate rental income that has been reinvested in the project.

 

Due to the internal design principles adopted, the building has been flexible enough to incoporate healthcare changes which occurred within the development of the project.

 

As part of the LIFT process, the building design information was 95% complete prior to financial close of the contract. This allowed for a compressed construction programme, improved buildability and reduced risks.

Download for further information:

Finchley Memorial Hospital Case Study
Finchley Memorial Hospital Case Study.pd[...]
Adobe Acrobat document [927.1 KB]